Doğa Yürüyüşü Yapmanın 10 Faydası


Doğa Yürüyüşü Yapmanın 10 Faydası

Yürüyüş, bedenimize ve zihnimize sayısız fayda sağlayan aktivitelerin başında gelir. Özellikle doğada yapılan yürüyüşün faydalarını okuyunca siz de şaşıracaksınız.

Peki doğa yürüyüşün faydaları nelerdir?

Yürüyüş yapmak fiziksel sağlığımızı geliştirdiği gibi çeşitli psikolojik problemlerin de ortaya çıkmasını engeller. Hele de yürüyüş için tercih edilen yer doğa ile iç içe bir ortamsa, bu aktivite sağlığınız için daha da mükemmel bir hal alır. İşte doğa yürüyüşü yapmanın psikolojimize ve beden sağlığımıza olan 10 faydası.

1. Doğa yürüyüşü stresi ortadan kaldırır

Modern dünya insanı doğadan bağımsız bir hayata yöneltse de insan doğadan bağımsız yaşayamaz. Çünkü doğayla bütünleşik bir yapıdadır ve doğanın da insan sağlığına sayısız faydası vardır. Doğa yürüyüşleri sırasında karşılaşacağınız manzara ve bitki örtüsü, doğrudan beynin duygusal merkezine nüfuz eder. Bu da stres hormonu olarak bilinen kortizolun azalması için bir uyarıcı görevi görür ve stres problemini ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Sadece dışarıda olmak, temiz hava almak bile stresi azaltır.

2. Uykusuzluk problemine son verir

Uykusuzluk probleminin en yaygın nedeni stres bozukluğudur. Vücudumuz iş hayatı, şehrin kargaşası, özel yaşam vb. nedenlerle aşırı strese maruz kaldığında uyku düzenimiz bundan olumsuz etkilenebilir. Doğa yürüyüşleri vücudumuzu belirli bir ritme sokarken kan akışımızın da normal düzeylere ulaşmasını sağlar. Bu da vücudumuzun doğal ritmine kavuşmasına ve rahat bir gece uykusu uyumamıza yardımcı olur.

3. Vücut Duruşunuzun (Postür) Düzgün ve Dik Olmasına Yardımcı Olur

Doğa yürüyüşü sırasında çalışan kasların gelişimine bağlı olarak vücut duruşunuzun (Postür) düzgün ve dik olmasına yardımcı olur. Yürüyüş bandı veya pedal çevirmeye kıyasla doğa yürüyüşü karın ve gövde kaslarını daha fazla çalıştırır. Yokuş aşağı inmek ise düz yürüyüşlerde fazla zorlanmayan kas gruplarını güçlendirir.

4. Kalp sağlığını destekler

Doğa yürüyüşünün beden sağlığımıza olan faydalarından biri de kalp sağlığını desteklemesidir. Doğa yürüyüşü, tempolu yürüme gibi aerobik aktivitelere benzer şekilde kalp ve damar sağlığını geliştirir. Özellikle yokuş içeren rotalar kalbin daha fazla çalışmasını sağlayarak güçlendirir. Hafif engebeli bir parkurda gövde kasları da dengeyi sağlamak için sürekli çalışacaktır. Düzenli olarak doğa yürüyüşü yapan insanların kan dolaşımı artmakta, stresi azalmakta ve bu da kalp damar hastalıkları riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır.

5. Kansere iyi gelir

Vücudumuzun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi kanserle mücadelede önemli role sahiptir. Konuyla ilgili yapılan bir araştırma, sadece bir günlük orman yürüyüşünün bile kanserle savaşan hücrelerin sayısını arttırdığını göstermiştir. Buna göre düzenli doğa yürüyüşlerinin kanser riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olacağı rahatlıkla söylenebilir.

6. Zihinsel sağlığı destekler

Araştırmalar orman civarında sıkça yürüme fırsatı bulanların şehirde yaşayan insanlara göre daha sağlıklı bir zihne sahip olduklarını göstermektedir. Doğa antidepresan etkisi ile insanları şehir hayatının stresinden uzaklaştırır ve daha iyi bir zihinsel sağlığa sahip olmalarına yardımcı olur.

7. Daha mutlu hissettirir ve enerji verir

Doğa yürüyüşleri vücuttaki mutluluk hormonlarının tamamını aktif hale getirmektedir ve bu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Hafta sonu doğa yürüyüşüne gidenler ile gitmeyenler üzerinde yapılan inceleme sonucunda, yürüyüşe gidenlerin hafta başında işe daha keyifli gittikleri gözlemlenmiş. Dolayısıyla daha mutlu ve daha enerjik bir yaşam için doğa yürüyüşü şart. Günlük yaşamın sıkıntılarından kısa bir süre için bile uzaklaşmak, farklı bir çevreye çıkmak insana huzur verir ve iş yaşamı için enerji toplamasını sağlar. Vücudun doğal keyif verici hormonu olan endorfin salgılanmasını artırır.

8. Beynin daha iyi çalışmasını sağlar

Doğa yürüyüşlerinin hafıza ve öğrenme yetilerinin gelişmesine katkıda bulunduğu bilinmektedir. Hatta bu nedenle Avrupa ve Amerika’da anaokulları daha çok orman çevresine kurulmaktadır. Araştırmalar doğada vakit geçiren çocukların zihinsel yeteneklerinin, şehirli çocuklara göre daha iyi bir gelişim gösterdiğini ortaya koymaktadır. Dışarıda zaman geçirmek çalışmaya dönüldüğünde dikkat süresini ve yaratıcı problem çözme becerisini iyileştirmektedir. Beyine oksijen alınmasını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir.

9. Kilo vermenize yardımcı olur

Yürüyüş; en az fitness, bisiklet, yoga kadar etkili bir egzersizdir. Üstelik uzmanlar bunu doğa ile iç içe ortamlarda yapmanın daha etkili sonuç almaya yardımcı olduğunu söylemektedir. Düzenli yürüyüş yaparak kilo verilebilir, ideal kilo korunabilir. Çünkü yürüyüş sırasında ciddi bir kalori yakımı söz konusudur. Bir saatlik doğa yürüyüşü parkurun niteliğine göre değişmekle beraber 500 kaloriden fazla enerji yakabilir. Kilo vermek için birebirdir.

10. Tansiyonunuzu Kontrol Altında Tutar

Doğa yürüyüşü, tansiyonunuzun (kan basıncınız) ve yürüyüş sıklığınıza bağlı olarak kolesterolünüzün kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Daha erken uyuyabilmenizi ve tüm gece kaliteli bir uykunun ardından dinç uyanmanızı sağlar. Düzenli bir yürüyüş ile vücutta biriken toksinleri terleme yoluyla dışarı atacağınız için fiziksel ve psikolojik sorunları önleme konusunda önemli bir mesafe kat etmiş olursunuz. Terleme yolu ile vücuttan atılan zararlı maddeler, sağlığın korunmasını sağlarken vücudun deri yolu ile de sağlıklı nefes almasını kolaylaştırır.

*Yürüyüşte kaslar enerji için glukozu kandan alıp kullanır. Böylece şeker hastalığının kontrolüne yarar sağlar. Bir başka yararı da kemik erimesini önlemesidir.

Doğaya Kalbini Aç; Doğayla Kal...