Hygge Nedir?


Hygge Nedir?

04.01.2023

Hygge ne demek?

'Hüge veya Hügea diye okunan 'Hygge' Danca bir kelime. 'Mutluluk', 'sıcaklık' ve 'huzur' anlamlarına gelse de aslında asıl anlamı tarif edemediğimiz huzurlu anları, duyguları tarif etmek için kullanılan bir kelime.

Sadeliğin, doğallığın ve huzurun insan ruhunda yarattığı mutluluğun ta kendisi Hygge...

Tüm bu anlamları karşılayan ortak kelime olan 'Hygge', Danimarkalıların gündelik hayatında önemli bir yer tutuyor. Bu kelimeyi, Danimarkalıların 'ev sıcaklığında' diye tarif ettiği sıcaklık hissi olarak da tanımlayabiliriz.

Bir yaşam felsefesi Hygge...

Hygge, sadece Danimarkalıların değil aynı zamanda İskandinavya ülkelerinde yaşayanların da gündelik hayatında sıklıkla kullandığı bir kelime. Kimilerince hayat felsefesi olarak görülen hygge, günümüzde çoğunlukla kişisel gelişim başlığı altında ele alınıyor, birçokları 'hygge' kavramına göre hayatını şekillendirmeyi tercih ediyor.

Hygge derken?

Hygge, tek bir anlam içermiyor. Örnekler üzerinden anlatmamız gerekirse; yanan bir mum, pencereden dışarı bakıp yağmuru izlemek, sıcak tutan yün çoraplar, şömine ateşi ve odunların çıkardığı ses, battaniye altında içilen bir kahve veya pencere kenarında yağmurlu bir havada kitap okumak gibi tanımlar 'hygge'yi karşılıyor. Hygge için, "rutin koşuşturma içinde hayatı durdurup bize huzur veren şeylerin tadını çıkartma sanatı" da veya tarifsiz huzur, mutluluk da diyebiliriz.

#hygge